mandag 11. februar 2019

Vintertur

Tips og råd for å holde seg varm på tur i vinterstid


Den 22 Januar var en overnattingstur på agendaen for oss i klassen. Med kompass kursen rettet mot Lingsete fra Haukås, varme klær på kropp, den tjukkeste soveposen i sekken og ski på beina, stod vi klar for en natt i telt. I løpet av turen var noen av målene å få kjennskap til orientering på vinterstid, bruk av bensin brenner, leirliv om vinteren, anskaffe seg erfaring med eget utstyr og fellesutstyr og i tillegg anskaffe seg litt tips og råd om det å holde på varmen i kalde omgivelser. I dette innlegget vil jeg legge vekt på bekledning og tips til å holde seg varm.

"Ull er gull" og andre plagg

Som et isolerende lag på kroppen er det ull som er vanligst å bruke på vinterstid på grunn av dens fantastiske egenskaper til å holde på varme og samtidig transportere noe vanndamp vekk i fra kroppen (Horgen, 2015). Her er det altså snakk om den bekledningen som skal være innerst på kroppen, da i form av sokker, bukse, underbukse, genser, bh, votter, buff og lue i ull. Horgen (2015) skriver at Ullens krusete fibrer danner millioner av små luftrom, opptil hele 80% luft, som hjelper til med å isolere både mot kulde og varme, og som sørger for en jevn temperatur. Overflaten på fibrene er dekket av fiberskjell som ligger som takstein oppå hverandre, og utenpå disse finner man en tynn hinne som gjør at den er vannavstøtende, men samtidig gjennomtrengelig for vanndamp (Horgen (2015)!
Som ytterbekledning på vinterstid anbefales det plagg som i det minste har vindtette egenskaper og som også helst burde være vanntett, eller vanntett ved impregnering. Det er også veldig greit om jakken og buksen har mulighet for lufting slik at man kan regulere temperaturen ved aktivitet (Horgen (2015). I mellom ytterbekledingen og ullen (avhengig av nivå av aktivitet og kulde) liker jeg å ha på en tjukk ullgenser. Som et andre lag uten på ullen, kan du her ha på deg en dunjakke og kanskje en dunbukse for å holde ekstra godt på varmen. Særlig syntes jeg at en dunjakke som er lett tilgjengelig i sekken er veldig fin å bruke om man for eksempel går på ski og stopper opp for en teknisk pause. Det kan fort hende at man har blitt litt fuktig av svette etter å ha gått på ski, og da er det godt å raskt ta på seg en dunjakke som et ekstra lag før man blir kaldt! Videre er gamasjer å anbefale. Gamasjer er veldig greit å bruke i løs snø som kan gi noe varme rundt anklene og leggene, og som i tillegg holder snøen borte fra støvelkanten, holder føttene tørre og videre holder bedre på varmen (Horgen 2015).

Andre tips

Etter det jeg har erfart fra friluftslivet på vinterstid er det rett og slett kjipt å være på tur når man ikke klarer å holde på varmen, men heldigvis er det enkle løsninger man kan foreta seg for å unngå å bli kald og i værste fall oppleve hypotermi eller å få frostskader. Ofte er en rask løsning (for å få opp kjernetemperaturen) kan for eksempel være å gjøre en form for aktivitet  som å gå på ski, grave i snøen med spade eller ta push-ups. Her er det viktig at man ikke blir så varm at man svetter, som er mitt andre lille tips tips. Om klærne du har på deg innerst på kroppen blir fuktig, så for all del skift til noe som er tørt så fort som mulig, fordi klærne som er fuktig blir naturligvis kaldt og leder til varmetap. Det er viktig at man kontinuerlig regulerer mengden med varme klær, eller regulerer tempoet i den  aktiviteten man bedriver slik at man unngår å bli svett (Horgen 2015).
Andre ting man kan gjøre for å få opp varmen er å spise varm mat og drikke varm drikke for å få igang metabolismen. I tillegge er det viktig å holde seg hydrert. På tur om vinteren vil det fysiske aktivitetsnivået være høyere for de fleste enn til det daglige (Horgen 2015), og ut ifra erfaring er det lett å gå for lenge uten tilstrekkelig væske i kroppen. Ikke bare kan dette føre til at man blir kaldere fortere,  men også til dårligere veivalg når man er ute på tur. Som et siste tips vil jeg føye til at man alltid burde gjøre fra seg så fort som mulig om naturen kaller. Ved å holde på avføringen og urinen krever det at kroppen varmer opp mer enn det som strengt talt er nødvendig og som leder til energi og varmetap.

Når man er på tur ute i minusgrader og snø krever det litt ekstra jobb fra den enkelte i forhold til om det hadde vært sol og sommer, naturligvis. På vinterstid kreves det litt ekstra planlegging og litt mer utstyr, så lenge du har ulla innerst og en vindtett ytterbekledning er du kommet langt. Om du i tillegg følger noen tips jeg har gitt i dette innlegget så er du ekstra godt rustet mot kulden.

Kildereferanse:

Horgen, André (2015). Friluftslivsveiledning Vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget AS



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar