mandag 3. september 2018

Livreddende førstehjelp i vann


Introduksjonstur til friluftsliv

Student-kullet 2018 i Natur- og opplevelsesbasert reiseliv har endelig begynt og et bredt spekter av forskjellige mennesker har blitt samlet ved høyskolen på Vestlandet i Sogndal. Den 28 August hadde vi i klassen en tre dagers introduksjonstur til friluftsliv med sikte på førstehjelp, livreddende førstehjelp i vann, orientering med kart og kompass, telt oppsett, turplanlegging, kanopadling og kameratredning i deilig smeltevann fra Jostedalsbreen. Turen startet ved Hafslo hvor vi orienterte oss til Soget. Derfra gikk vi opp til Svartvatnet og videre innover til Nuken, før vi satte kursen tilbake til Sogndal.
Halve klassen samlet i kanoer. (Foto: Privat)

Siden jeg driver litt med elvepadling vil jeg ta for meg livreddende førstehjelp i vann som tema i dette innlegget, som er en svært viktig egenskap å kunne innen denne sporten.

Pasientundersøkelse fra topp til tå med A, B, C, D, E

Før jeg kommer til livreddende førstehjelp i vann vil jeg introdusere en generell pasientundersøkelse som kan være en grei å huske.

Airways - Har pasienten frie luftveier? Se etter fremmedlegemer i halsen og påse at vedkommende har mulighet for å kunne puste.

Breathing - Hvordan puster pasienten? Sjekk pusten ved å enten legge øret ditt nærme munnen på pasienten og se på brystet om det er noe bevegelse. En annen effektiv metode er å bruke øye sitt ved å se dirkete i munnen. Pulsen tas normalt i håndleddet eller i halsen.

Circulation - Er det indre og/eller ytre blødninger? Kjenn på kroppen til pasienten ved å trykke på forskjellige steder og se etter blod, uregelmessigheter og misfarging i huden. Vær særlig forsiktig når du undersøker hodet først, dermed går du nedover halsen og til bryst, rygg og mage. Husk at det er viktig å kjenne på huden og ikke bare igjennom klærne.

Disability - Dette punktet går på funskjonsnivå til hode, nakke og rygg. Hvor bevisst er pasienten? Er det nedsatt følelse, bevegelighet og/eller kraft i armer og ben. Se også etter ytre skader eller tegn til smerte.

Expose/Evacution - Etter å ha gått igjennom undersøkelsen er det kun et punkt igjen du kan gjøre før kvalifisert personell må ta ordentlig hånd om pasienten. Dette punktet går ut på å passe på at pasienten ikke fryser og ikke er eksponert til vær og vind. Bruk liggeunderlag, sovepose, kroppsvarme og det man har tilgjengelig for at pasienten har det så varmt og godt som mulig. I nære drukningsulykker må man alltid innom sykehus for en skikkelig sjekk.

Informasjon fra: Norsk Folkehjelp. Kvalifisert nivå førstehjelp. Hentet den 04.09.18

Livreddende førstehjelp i vann

Drukning skjer uten skrik og rop. De fleste forventer at drukning skjer som på film med viftende armer og rop om hjelp, men det er ofte ikke tilfellet. Når noen for problemer i vann, skjer det oftest på en rolig måte fordi   personen ikke klarer å si ifra. Dette har blant annet anatomiske årsaker: I en situasjon der kvelning er i ferd med å bli livstruende, prioriterer hjernen og nervesystemet pustefunksjonen høyest, og det å bruke stemmen til rope om hjelp for eksempel, blir prioritert lavere. Såkalte stilledrukninger er mye vanligere enn man tror. 
                                                                   (Nesheim, 2018, førstehjelp.net/drukning).
Augestad (2011, s. 2) sier at "Kroppslige erfaringer er selve kilden til studenters kunnskap om livredning." Vi i klassen gjennomgikk en øvelse for å kunne erfare hvordan det kjennes ut å faktisk hoppe ut i det og dra en person på land, og deretter utføre HLR (hjerte lungeredning) rett på berget på Anne dukken. På denne måten fikk vi kjenne litt på hva som skjer med kroppen når den kommer i kontakt med iskaldt vann og at det gjorde en forskjell med hvordan vi løste oppgaven.


Får personen i land. (Foto: Privat)
Når det kommer til livredning i vann er det viktig å tenke egen sikkerhet. Det hjelper lite å prøve å hjelpe noen, om du selv vil havne i en potensielt livstruende situasjon (Nesheim, 2018). Man starter først på E (expose) der man må få vedkommende ut av det miljøet den befinner seg i og få den opp på land. Hvis det er mulighet for det, så bør man bruke kasteline eller et tøystykke seg imellom for å få personen inn på land. Dette er for din egen sikkerhet så personen ikke får panikk og at den druknende drar deg under vann når du egentlig prøver å hjelpe (Nesheim, 2018). Jeg har selv erfart at det er det lett å glemme, men viktig å huske på å sikre frie luftveier (Airways) ved å holde hodet til den druknende over vann når du svømmer personen i land. Allerede her skal man varsle 1-1-3 om det ikke er gjort enda.

HLR gjøres kald, våt og rett på berget. (Foto: Privat)
Når den uheldige er på land, fortsetter man fremgangsmåten fra toppen av. Augestad (2011, s. 2) sier at "det oppstår etter kort tid oksygenmangel etter at vannet har trengt ned i lungene og hjertet stanser". Ved å snu hodet til siden kan man tømme vann som ikke har kommet til lungene enda. Hvis det ikke er noe tegn til liv må man starte HLR kompresjoner snarest. I slike situasjoner er det viktig å starte med fem innblåsninger og deretter tretti HLR kompresjoner og to innblåsninger (Bruland & Fauske, 2017).




Ikke bare er dette relevant i tur sammenheng, men dette kan være hjelpsomt i flere andre situasjoner i tillegg. Uansett om du liker vannsport, bading eller gåturer er dette verdifull kunnskap for alle fordi man vet aldri når man havner i en slik situasjon. Dette kan faktisk skje så lenge du er utenfor dørstokken.  I følge Wærholm (2018) sin statistikk er det rapportert 68 dødsfall relatert til drukning i Juli 2018. Hvis vi skal se på statistikken samme måned i 2017 er det rapportert inn 49 dødsfall. Kunne noen liv vært berget om alle som var involvert i disse ulykkene hadde kunnskap om livredning i vann?


Referanseliste:



Augestad, Trond. (2011). Kroppsliggjort kunnskap og livredning i vann. Hjelpekorps, 2, s. 8-13. Hentet den 04.09.18

Bruland, S, Øyvind & Fauske, Lena. (2017). Førstehjelp på tur. Fjell-, høyde- og reisemedisin. Oslo. Fri flyt AS. Hentet den 04.09.18

Nesheim, Kåre. (2018) Drukning. Hentet den 02.09.18 fra https://forstehjelp.net/drukning.html

Norsk Folkehjelp (u.å.). Kvalifisert nivå førstehjelp, utdanningsplan - KNF 1 - 4.
Hentet den 04.09.2018 fra https://www.folkehjelp.no/content/download/14843/242080/file/Kvalifisert

Wærholm, Therese (2017). Drukningsstatistikk. Hentet den 04.09.18 fra https://www.redningsselskapet.no/drukning/

Wærholm, Therese (2018). Drukningsstatistikk.  Hentet den 04.09.18 fra https://www.redningsselskapet.no/drukning/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar